Vakantie met peuter, jonge ouders kiezen vaker voor vakantie in Nederland.

Tips als je met een peuter, baby of kleuter op vakantie gaat. Op vakantie gaan is bij veel mensen een hoogtepunt in het jaar. Even alle hectiek achter je laten en genieten van elkaar en een mooie omgeving. Veel jonge stellen kiezen meestal voor het buitenland. Een andere cultuur, de zon en een vreemde taal zorgen ervoor dat je optimaal kunt ontspannen en weer opgeladen terug naar Nederland gaat. Maar wie pas ouder is geworden en op reis wil met een baby of peuter kiest vaker voor een vakantie in Nederland. En dat is helemaal niet zo gek.

Center Parcs banner

Er verandert veel als je in verwachting bent

Zwangerschap en bevalling. Twee hoogtepunten in je leven. Met de komst van een kleintje verandert er veel in je leven. Ook vakanties worden anders. Wie net vader of moeder is beleeft een spannende tijd. Lekker veilig in Nederland op vakantie is daarom een heel goed idee. Op deze website vind je veel vakantie ideeën en tips voor een vakantie met peuter. Ook als je een baby en peuter hebt, vind je hier leuke vakantie tips en voordelige accommodaties. Voor een vakantie met peuter in Nederland of elders in Europa.


sunweb baby vakanties banner

Een ondernemende peuter verandert je vakanties.

Een kindje ontwikkelt zich in zijn eerste levensjaren razendsnel. Wie een baby of peuter meeneemt op vakantie zal merken dat het nog veel slaapt en ook nog rustig op zijn plekje blijft. Maar een jaar later is er een heel andere situatie. De slaapjes zijn minder geworden, het kindje wil vaker eten en ook is hij de hele dag bezig met ontdekken. Houd hier goed rekening mee om teleurstellingen te voorkomen. Waar je het jaar daarvoor misschien heerlijk drie boeken hebt uitgelezen, kun je nu het idee hebben alleen maar achter je peuter aan te rennen. Spreek met je partner af om eens om de beurt op de kleine te letten. Zo kun je toch nog momenten creëren waarin je je heerlijk kunt ontspannen. Als je een vakantie met peuter boekt, maak dan gebruik van de avonden dat je kleintje op bed ligt. Dan kan ook jij lekker relaxen.


lekker drijven in het zwembad

Waar kan je het beste een vakantie met peuter boeken?

Wie een vakantie met baby, peuter of kleuter gaat boeken, let op heel ander zaken dan als je zonder kleine kinderen op reis gaat. Zo is veiligheid voor de kinderen super belangrijk en dient een vakantie accommodatie kindvriendelijk te zijn en bij voorkeur vrij van autoverkeer.  Gelukkig zijn er kindvriendelijke vakantiehuisjes en bungalows te huur die over een kinderstoel, kinderbox en kinderbedje beschikken. Ideaal voor een vakantie met peuters. Nog een tip: Vakantieparken met een peuterbadje en indoor speeltuin of ballenbad zijn ideaal voor jonge ouders met peuters of kleuters, zeker als er ook een familie restaurant aan het park verbonden is waar je met je jonge gezinnetje lekker en goedkoop kunt eten.


Het is natuurlijk heerlijk als je tijdens je vakantie met kinderen niet zelf hoeft te koken. Tip: huur voor een vakantie of weekendje weg met een peuter een vakantiehuisje met afwasmachine en wasmachine en bij voorkeur in Nederland. Dat scheelt je heel veel handwerk en tijd en maakt je vakantie met kind een stuk aangenamer. Als je in Nederland woont, kun je voor een vakantie met baby, peuter of kleuter het beste een huisje op een kindvriendelijk vakantiepark met restaurant, wasserette en supermarkt boeken en bij voorkeur in een provincie in Nederland niet verder dan 60 tot 100 kilometer van je woonhuis.

samen spelen kleuter en baby

Meer punten waar je op moet letten als je een vakantiehuisje met peuter boekt.

Met een baby of peuter is de locatie opeens een stuk belangrijker geworden. Bedenk goed wat jullie willen. Kamperen geeft uiteraard een ontzettend vrij gevoel. En als je dat altijd gewend bent geweest, kan het huren van een huisje best even een dingetje zijn. Maar weet dat je met een baby of peuter veel meer comfort hebt in een huisje. Er is altijd een badkamer tot je beschikking en ruimtes kun je afsluiten. Vooral met een kindje die het kruipen net heeft ontdekt is dat erg handig. Bovendien is een huisje bij een koude of regenachtige dag ook veel comfortabeler met een baby of peuter. Let er bij het boeken wel op dat de accommodatie baby proof is. Zijn er traphekjes aanwezig, zitten de stopcontacten hoog genoeg en is er ook kindermeubilair? Daarnaast kun je het beste kiezen voor een huisje met basisvoorzieningen in de buurt. Winkels, een restaurant of een zwembad zijn dan op loopafstand en ook is er altijd wel een huisarts of kliniek in de buurt. Natuurlijk wil je daar liever niet aan denken. Maar een ongeluk(je) met een kleintje zit toch echt vaak ook in een klein hoekje.


Eten en drinken op weg naar je vakantie bestemming.

Een groot voordeel van een vakantie in eigen land is de reisafstand. Een autorit zal hoogstens drie tot drie en een half uur duren. Dat is fijn voor jullie zelf en voor de baby of peuter. Reizen is immers heel vermoeiend en het zou toch jammer zijn als jullie allemaal chagrijnig op de plek van bestemming aankomen. Zorg evengoed wel voor voldoende eten en drinken voor onderweg. Je weet immers nooit hoe de rit zal verlopen. In vakantieperiodes kunnen er extra files zijn, maar ook pech onderweg kan voor vertraging zorgen. Verkijk je daar dus niet op omdat je ‘gewoon’ in Nederland blijft. Niks erger dan een krijsende baby of peuter op de achterbank die ontzettend veel honger heeft.  Ook als je een vakantie met peuter in Nederland hebt geboekt en er een supermarkt bij het vakantiepark zit, is het verstandig eten en drinken mee te nemen en ook voor onderweg.

wandelen in de natuur met kinderwagen

Jouw peuter is gehecht aan vertrouwde dingen thuis.

Ontspannen is uiteraard ook voor je kleine spruit heel belangrijk. Hoe cliché het ook klinkt, maar als hij zich goed voelt is de vakantie voor jullie al geslaagd. Zorg er daarom voor dat jullie kindje op de vakantiebestemming goed kan slapen. Omdat baby’s en peuters zich erg hechten aan vertrouwde dingen kan het zinvol zijn je eigen camping bedje mee te nemen. Misschien slaapt hij daar vaker in bij opa en oma of bij de oppas. Vergeet uiteraard ook niet zijn favoriete knuffel. Juist op vakantie geeft dat konijntje of beertje extra veiligheid en geborgenheid. De geur van thuis geeft immers een heel vertrouwd gevoel.  Als je een vakantie met peuter boekt en uit huis slaapt, kan het helpen iets vertrouwds van thuis mee te nemen.


Boek jouw vakantie met kinderen buiten het dure hoogseizoen.

Minder druk en minder duur buiten het hoogseizoen. Tips om een goedkope vakantie met kind te boeken. Per baby of peuter zal het verschillen hoe zij reageren op de vakantie. Sommige zijn erg gevoelig voor verandering. Ondanks de vertrouwde dingen van thuis kunnen zij de eerste dagen best een beetje van slag zijn. Houd daar rekening mee en plan gewoon niet teveel uitstapjes voor die eerste dagen. Laat je kindje wennen aan de omgeving en ga daarna leuke dingen doen. Leg ze ook altijd uit wat jullie gaan doen. Hoe klein ze ook zijn, het geeft rust en ze begrijpen al veel meer dan jij denkt. Omdat een baby of peuter nog niet leerplichtig is, is het heel fijn om buiten de drukke vakantieperiodes weg te gaan. Parken zullen nog niet overvol zijn en dus minder prikkels voor jouw kleine prinsje of prinsesje. Bijkomend voordeel zijn de kosten. Wie buiten de schoolvakantie om een accommodatie boekt is meestal veel voordeliger uit. Voor wie liever gaat kamperen zal dit niet altijd opgaan. Dit doet je immers niet in het voor- of najaar omdat dat met een baby of peuter nog veel te koud is. Je boekt een vakantie met peuter of kleuter in Nederland veel goedkoper buiten het hoogseizoen!


Welke locatie is het meest geschikt voor een vakantie met je kindje?

Met een baby of peuter is de locatie opeens een stuk belangrijker geworden. Bedenk goed wat jullie willen. Kamperen geeft uiteraard een ontzettend vrij gevoel. En als je dat altijd gewend bent geweest, kan het huren van een huisje best even een dingetje zijn. Maar weet dat je met een baby of peuter veel meer comfort hebt in een huisje. Er is altijd een badkamer tot je beschikking en ruimtes kun je afsluiten. Vooral met een kindje die het kruipen net heeft ontdekt is dat erg handig. Bovendien is een huisje bij een koude of regenachtige dag ook veel comfortabeler met een baby of peuter. Let er bij het boeken wel op dat de accommodatie babyproof is. Zijn er traphekjes aanwezig, zitten de stopcontacten hoog genoeg en is er ook kindermeubilair? Daarnaast kun je het zelf ook een stukje veiliger maken.


Rust nodig voor jullie als jonge ouders.

Boek je liever geen huisje en ga je toch het allerliefste kamperen? Zorg er dan goed voor dat het warm en comfortabel is in je tent of caravan. Check van tevoren ook je standplaats. Te dicht bij een meer of bij een afgrond is natuurlijk niet aan te raden met een ondernemende peuter. Het is tenslotte de bedoeling dat je zelf ook nog een beetje rust krijgt tijdens jullie vakantie. Want hoe geweldig het ook is; met je baby of peuter op vakantie, verlies nooit uit het oog dat papa en mama er zelf ook nog zijn. Een uitgeruste ouder is tenslotte een veel leukere ouder. Fijne vakantie en geniet. Zorg ervoor dat je als jonge ouders ook zelf aan je rust toe komt!

vakantie baby plezier in de schaduw

Bungalow met sauna

Als je ouder van een baby of kleuter bent, kan je wel degelijk een bungalow met sauna huren. Met name bij Landal GreenParks kan je een huisje of bungalow met privé sauna huren welke tevens kindvriendelijk is. Ideaal als je na een zware periode wilt relaxen!


Vakantiehuizen Landal met baby